Rokov Perivoj

Nekad groblje, a danas park koji predstavlja sintezu prirodne te kulturne i povijesne ljepote Zagreba

Grad Zagreb, osim što je poznat po svojim kulturnim i povijesnim znamenitostima, ističe se zbog svojih prirodnih ljepota. U tu kategoriju mogli bismo svrstati Medvednicu, park Maksimir, park Ribnjak i brojna druga mjesta. No valja spomenuti Rokov perivoj, koji predstavlja svojevrsnu sintezu prirodne te kulturne i povijesne ljepote Zagreba.

POVIJEST I SMJEŠTAJ

Smješten je u samom centru Zagreba, točnije, nalazi se između Britanskog trga i Dežmanove ulice. Kroz povijest promijenio je brojna imena, od kojih valja spomenuti naziv Rokovo groblje, iz čega je početkom 20. stoljeća proizašao današnji naziv – Rokov perivoj.

 

Rokov Perivoj, Zagreb
Rokov Perivoj, Zagreb

Sveti Roko, prema kojemu je ovaj dio grada i dobio ime, je svetac zaštitnik od kuge. Naime, sredinom 17. stoljeća kuga je značajno smanjila broj stanovnika u Zagrebu, te je zahvatila brojna gradska naselja. Zbog straha pred kugom, 1648. započeta je izgradnja kapele svetog Roka.

Smatra se da je istovremeno započeto pokapanje građana na područje današnjeg Rokovog perivoja, zbog čega je taj dio grada dobio ime – Rokovo groblje. Groblje je službeno zatvoreno 1877. godine, neposredno nakon izgradnje središnjeg gradskog groblja Mirogoj.

Krajem 19. stoljeća, već polako zapušteno groblje počelo se preuređivati u javni perivoj, što je postignuto izgradnjom cesta te izgradnjom luksuznih vila.

DANAŠNJI ZNAČAJ

Danas se na području Rokovog perivoja mogu naći lijepo uređene i isplanirane zelene površine, koje su djelomice pretvorene u parkove. Na jednoj takvoj površini karakteristična je značajka Frangešov zdenac, koji je sam po sebi vrijedno umjetničko djelo.

 

Rokov Perivoj, Zagreb
Frangešov zdenac – Rokov Perivoj, Zagreb

Osim već spomenute Rokove kapele, na tom se području nalaze brojne vile, koje su mahom očuvane u originalnom stanju što omogućava uvid u nekadašnju arhitekturu grada Zagreba.

S ovog se područja također pruža divan pogled na Zagreb, s planski izgrađenih Kovačićevih vidikovaca. Sve u svemu, ovaj dio grada idealan je za sve ljubitelje kulturno-povijesnih vrijednosti, kao i za one koje vole uživati u prirodnim ljepotama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *